Åttio mils-konversationer

Jag sitter på bussen in till stan, ska träffa en ny kompis. ”Det här är så sjukt. Sjukaste alltså.” säger vi i varenda mening vi skriver till varandra på facebook-chatten. Den här kompisen är inte bara min nya kompis – utan hon känner honom sen tidigare. Hon bor åttio mil ifrån mig och kompisen har nyligen tagit sitt pick och pack samma avstånd för att bosätta sig i samma stad som mig.

För ungefär ett år sedan var det en standard att lämna en kommentar i varandras bloggar och berätta om att vi tydligen köpt samma mascara. Lite innan dess lämnades första kommentaren om att den andra hade en sådan fin och bra blogg. Inte visste vi då, att vi idag skulle tillbringa den tiden vi nu gör för att prata med varandra genom sociala medier. Inte tipsar vi bara längre varandra om smink, utan också om kärlek, vänskap, skolan, träning och andra vardagliga ämnen.

Hur något så otippat kan leda till något som har sådan betydelse för ens liv och situation. Att någonting bara växer. Och växer. Ett ord kan bli så mycket mer än bara ett ord. En kompis till en utav oss kan plötsligt bli en gemensam kompis.

Hur 80 mil kan spela så lite roll men ha så stor betydelse. Ljudet från facebook-chatten hörs igen. Det här är just vad jag kallar otippad vänskap. Att gå från att lämna en ”fin blogg-kommentar” på den andras blogg, till att just nu – prata djupt och ärligt om tunga saker på genom chattfunktionen på ansiktsboken.